Lööf om finanspakt: Både med och inte

Europasamarbetet börjar bli väl komplicerat. Sverige har skrivit på fördrag om att gå med i euron, men gör det inte. Nu vill centerledaren Annie Lööf att Sverige ska gå med i eurozonens finanspakt, men utan att vara bunden till paktens regler.
Hon skriver i debattartikel

Centerpartiet ställer dock krav för ett svenskt deltagande i finanspakten. Ett krav är att en anslutning inte ska ses vare sig som ett förhandsbesked om eller som ett förstadium till euromedlemskap. Utfallet av folkomröstningen var tydligt och ska respekteras. Vi ställer också som krav att Sverige som icke-euroland inte ska bli bundet av reglerna i pakten. Vi har vårt eget mycket välfungerande finanspolitiska ramverk, som vi är angelägna om att vårda och stärka.

Varför gå med om man kräver att få slippa följa reglerna?
Det handlar om symbolpolitik. De som förespråkar anslutning med full reservation vill visa sin goda vilja, sin positiva hållning till europasamarbete.
Jag kan förstå den “signalen”. Men priset blir högt. Man undergräver tilltron till EU genom alla dessa förpliktelser som egentligen inte är några förpliktelser.
Det måste finnas något annat sätt att visa sin solidaritet med ett Europa i skuldkris.
Politiken borde vara mer kreativ i konkreta lösningar än kreativ i att hitta på symbolhandlingar som är tomma ord.
Visst är politik i hög grad teater i form av retorik, symboler och känslor. Men denna teater blir inte god underhållning om den inte står på fasta och konkreta åtgärder.
Själv röstade jag nej till euron 2003 just därför att Frankrikes president Chirac sa att hans land minsann inte behövde följa stabiliseringspakten. Hade han sagt motsatsen hade jag förmodligen röstat för euron. Och då hade nog inte Grekland hamnat där man är idag.
Men är jag för den skull för att Sverige ska ansluta sig till den nya finanspaken? Nej. Annie Lööf övertygar mig om att vi inte borde gå med, eftersom den som går med i en klubb måste ha som avsikt att följa dess regler.
Sverige kan utfästa sig att följa finanspaktens intentioner, vilket inte är svårt eftersom vi som Lööf skriver, redan har infrastrukturen på plats. Men att gå med, samtidigt som man kräver att få slippa följa dess regler, är inte bra politik.
(Andra bloggar om , , , , , , , i)

Rulla till toppen