Slå ihop S+V under Jonas Sjöstedt

Så har du det oundvikliga hänt. Håkan Juholt har avgått som partiledare med omedelbar verkan. Det en gång statsbärande partiet är nu inte bara utan politik, utan åter utan ledning.
Några självklara kandidater finns inte. För ett år sedan var ju Juholt den ende som ville och som kunde samla majoritet bakom sig. Alla andra alternativ ansågs då vara sämre än Juholt.
Återväxten har alltså varit obefintlig i partiet som letts av Hjalmar Branting, Per Albin Hansson och Olof Palme.
Kanske borde man hyra in Jonas Sjöstedt. Eller gå än längre och slå ihop Socialdemokratin och Vänsterpartiet. De har ju samma rötter. Partiet splittrades 1917 då majoriteten valde demokrati och reformer medan minoriteten höll fast vid revolution och våldsromantik.
Splittringen i olika vägar till socialismen är nu överspelad. Båda är demokratiska och vänster. Vad vore då mer naturligt än att lägga splittringen bakom sig och åter ena vänstern i ett parti?
Vänsterpartiets nye partiledare Jonas Sjöstedt ger intryck av att ha förmåga att vara vänsterradikal och samtidigt framstå som förnuftig och eftertänksam som person.
En återsamling under gemensamt tak skulle kanske kunna ge den nytändning som vänsteroppositionen behöver för att kunna bli ett regeringsalternativ till Alliansen.
(Andra bloggar om , , , , , , , , i)

Rulla till toppen