En av de som bär störst ansvar för eurons tillkomst, Jacques Delors, intervjuas i Dagens Nyheter (ej online). Hans kommentarer till att euron befinner sig i djup kris visar hur förvirrade arkitekterna bakom valutan var och är.
Först säger han sig ångra att han inte drev igenom ännu striktare regelverk kring euron. Utöver budgetreglerna (om att medlemsländerna inte fick ha mer än 3 procent av BNP i budgetunderskott och max 60 procent av BNP i statsskuld) ville Delors införa regler om arbetslöshet och andra sociala faktorer.
Till DN säger han att han ångrar att han inte drev dessa utvidgade reglerverk hårdare på toppmötet i Maastricht 1991.
Men krisen i Europa idag beror ju på att medlemsläner inte ens följt de regler som beslutades. Vad i hela fridens namn hade det spelat för roll om man infört ännu fler regler? Man hade naturligtvis inte efterlevt fler regler bättre än man följt de få regler som infördes.
Rena rama Alice i underlandet. Jacques Delors och hans gelikar tycks leva i en låtsasvärld där politiska beslut automatiskt blir verklighet. Är det något som euron visar, så är det ju att besluten inte efterlevs – inte ens av dem själva! Det var ju Delors franske kollega Jacques Chirac som dödförklarade stabiliseringspakten och öppnade dörren för Grekland att strunta i alla regler.
Ändå fortsätter Delors att tro att politiskt beslutsfattande i EU räcker.
Det går ju inte ihop.
Delors framstår som en dålig spågumma som gång på gång helhjärtat tror på sin glaskula, men som av verkligheten hela tiden får fel.
Därför skorrar det falskt också när Delors kallar det “skandal” att inte Finland vill betala Greklands skulder.
Han menar att Finland, Tyskland och de andra länder som skött sin ekonomi inte är “solidariska” när de vägrar skicka sina pengar till Grekland och andra länder som missköt sina ekonomier.
Solidaritet är, som vanligt för socialister som Delors, att de oansvariga, de egoistiska och de slarviga ska belönas medan de ansvarstagande och ordningsamma ska bestraffas.
Tvärtemot Delors är det ju inte Finland och Tyskland som saboterar eurosamarbetet, utan Grekland och de andra som kallt och cyniskt utnyttjat euron för att bygga upp skulder man räknar med att andra ska tvingas betala.
Om Delors vill skälla ut någon, borde det ju vara dem som struntat i de regler som eurozonen införde.
Men detta är typiskt för Europasamarbetet de senaste 40 åren – de som struntar i EU:s beslut är de som ständigt hyllas som de största samarbetsivrarna. Medan vi som vill ha ordning och reda anklagas för att inte vara solidariska och samarbetsvilliga.
När man lyssnar på Delors kommer jag inte från tanken att EU alltmer framstår som ett enda stort lurendrejeri. Meningen är att lura av de skötsamma deras välstånd för att ge resurserna till dem som inte vill jobba.
Jag vill se ett starkt samarbete i Europa. Men det måste ske på ärliga och hederliga principer. Det är motsatsen till vad som sker nu. Det går inte bygga vidare på de korrupta strukturer som EU blivit. Om inget görs kommer alltihop att rasa. Bättre då att inse EU-projektets misslyckande.
Europasamarbetet måste börja om från ruta ett.
(Andra bloggar om politik, Europa, EU, euron, ekonomi, Jacques Delors, i)