Hägglund återvald efter maratondebatt

Det har varit intressant att lyssna på den mer än tre timmar långa diskussionen, med 72 talare, om vem som ska leda Kristdemokraterna framöver. Det extra rikstinget valde sedan Göran Hägglund med röstsiffrorna 198-88 över Mats Odell.
Det är en klar seger som stärker Göran Hägglund.
Samtidigt måste Hägglund ta till sig av den kritik som framkom i pläderingarna för Mats Odell. Det blev tydligt att Mats Odell varit tillgänglig för partiaktiva ute i distrikten, medan Hägglund varit frånvarande och straffat dem som inte delat partiledarens åsikt.
Man kan alltså säga att Göran Hägglund har större förtroende utanför partiet, medan Mats Odell har stort förtroendet inom det.
Det är en läxa Hägglund måste lära sig av.
Han skulle kunna göra det som alla partiledare i regeringsställning har så svårt för – öppna upp för en bred värdediskussion. Han får inte se det som ett hot.
Ett första steg skulle vara att Hägglund ställde upp på ett idéseminarium med ungdomsförbundet (som tillhört Mats Odells starkaste supportrar). Han måste delta och finnas närvarande i den mer långsiktiga och framtidsinriktade värdediskussionen inom KD. Det borde inte vara något problem, eftersom han framfört några av de mest värdebaserade partiledartalen i Sverige på många år.
(Andra bloggar om , , , , , i)

Rulla till toppen