Finland har urholkat presidentposten

Bevakningen av finska presidentvalets första omgång har varit minimal i Sverige. Men det finns skäl härtill. Förr var presidenten en mycket mäktig person. Urho Kekkonen styrde landet med järnhand 1956-81. Finlands president kunde jämföras med den amerikanske och den franske presidenten. Denna makt i en post kombinerades med en riksdag där det krävdes två tredjedelars majoritet för att få igenom budgeten. Det främjade stora koalitioner i regeringen.
Men denna intressanta maktdelning har man monterat ner. Presidenten har i flera omgångar förlorat makt och är nu mer i paritet med den tyske, maktlöse, presidenten.
Finland har därmed anonymiserats för omvärlden. Ingen vet vem som styr. I övriga Norden har vi kungahus med statschefer som sitter på livstid. Finland kunde förr backa upp det med statschefer med verklig makt. Nu kan man inte det längre. Då blir Finland utan en röst i världen.
Men så här gick söndagens första omgång i presidentvalet:
Sauli Niinistö (Samlingspartiet) … 37,0
Pekka Haavisto (De Gröna) ………. 18,8
Paavo Väyrynen (Centern) ……….. 17,5
Timo Soini (Sannfinnl) ………………… 9,4
Paavo Lipponen (S) …………………….. 6,7
Paavo Arhinmäki (V) …………………… 5,5
Eva Biaudet (Svenska FP) ………….. 2,7
Sari Essayah (Kristdem) …………….. 2,5
Intressant att Socialdemokraternas förre statsminister Lipponen bara fick drygt sex procent. De röda partierna fick sammantaget inte mycket mer än var 10:e väljare. Det måste vara ett historiskt bottennapp.  
I en andra omgång väntas Niinistö vinna över Haavisto. Men vad Sauli Niinistö sedan kommer att pyssla med är ointressant eftersom presidentens makt är minimal.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen