USA:s näste president – Chris Christie?

I Bangkok kunde jag se Fox News på TV (något som inte går i Sverige). Där intervjuades den nye guvernören i New Jersey: republikanen Chris Christie, som i vintras överraskande vann valet i den stora och normalt mycket demokratiska delstaten.
Den runde och jovialiske guvernören gjorde intryck på mig. Hans svar var både raka och informativa. När han fick den omöjliga frågan om han funderar på att ställa upp i presidentvalet 2012 svarade han: ”Nej.” När programledaren pressade honom om det inte fanns en liiiiten chans, svarade han ”Fråga min fru!” Ett lysande svar.
New York Post skriver i  All hail Chris Christie!:

Guvernör Christie har gjort flera stora ting — han har tvingat fram den minsta delstatliga budgeten i New Jersey på fem år i en annars storspenderande delstat, utan att ha gjort några större eftergifter till den demokratiska majoriteten i delstatsförsamlingen. Han har brutit med en 63 år lång tradition genom att inte förlänga domarförordnande för en (vänster)domare till delstatens Högsta domstol.
Men det som verkligen imponerar på konservativa över hela landet är hans raka, roliga, icke-ursäktande stil, som han använder i spontant och passionerat försvar för grundläggande konservativa värderingar. Han gör inga ansträngningar att strö det konstgjorda sötningsmedlet om ”medlidande” över hans idéer.

Lokaltidningen North Jersey skriver i Governor Christie’s setting the table

Christie har bara varit guvernör i sex månader, men han har fundamentalt förändrat spelplanen i delstatshuvudstaden Trenton. Han sidsteppar sina motståndare genom att gå direkt till allmänheten. Med sin ärliga, ta-ingen-gisslan-attityd antingen älskar eller hatar man honom, men viktigare är att man respekterar honom och han har deras uppmärksamhet.

Washington Times skriver i A frugal fighter:

En snabb Google-sökning på guvernörens namn visar hur omtyckt han är i varje hörn av den konservativa rörelsen. Men en del till höger är försiktiga innan de faller för Christie-mania. Politiker är inte exakt de mest pålitliga människorna på jorden, och guvernören har inte gjort så mycket än. Det värsta som kan hända, menar skeptiker, är att falla så hårt för Christie att man, när han börjar svaja i grundläggande konservativa-libertarianska principer, anser sig måste blunda.
Att uttrycka sådant tvivel är befogat, särskilt bland konservativa och libertarianer som betraktar den exekutiva makten med en hälsosam dos av skepticism. Men under Christies första sex månader på jobbet har han gjort betydligt mer för att förtjäna respekt bland konservativa än de som bara håller tal.

Businessweek rapporterar att Christie fått tillräckligt många demokraters stöd för att sänka fastighetsskatten, som är den högsta bland de 50 delstaterna. Wall Street Journal publicerar utskrift av intervju med guvernören, Putting Trenton on a Diet .
Det talas mycket om identitetspolitik. Minoriteter. Kvinnor. Men Christie representerar en annan grupp som också ofta möts med fördomar: de överviktiga. Christie har dock börjat gå ner i vikt. I Fox News sa han att han nu är en förebild och därför måste visa att det går att leva mer hälsosamt.
Chris Christie tog fil.kand i statsvetenskap 1984 och blev jur.dr 1987. Han arbetade som advokat i advokatbyrå under många år. 2001 utsågs han av amerikanska senaten till federal åklagare.
Detta är republikan nr 2 i bloggserie där jag tänker lyfta fram tänkbara motståndare till Barack Obama i presidentvalet 2012. Namn nr 1 var David Petraeus.(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen