Nytt statsbärande parti? Nej, tack!

Upsala Nya Tidning har en annorlunda vinkling på sin ledare om Moderaternas dag i Almedalen, Nya statsbärare behövs inte:

Sverige har under många decennier sett nackdelarna med ett statsbärande parti utan självkritik. Detta ser nu äntligen ser ut att brytas och någon ersättare vill vi inte ha.

Man kan ju inte annat än hålla med. Alliansen består av fyra partier och det är bara med en samlad borgerlig politik som regeringsmakten kan vinnas.
Men samtidigt är Moderaterna idag de mest skickliga på att formulera budskap som människor vill höra. Man har också Alliansens uppdrag att locka över S-väljare, och har därför behov av att poängtera ansvarstagande och samhällsbärande ambitioner. Det är trygghet som lockar marginalväljarna, och då måste M svara upp mot detta.
Något problem behöver det dock inte alls bli. Här håller jag inte med UNT. Under valrörelsen kan de tre andra Allianspartierna profilera sig på olika ämnen, som skola, familj och företagande. Någon utslätning behöver det alltså inte bli.
I går passade Moderaterna också på att presentera partiets uppdaterade valstrategi och kampanjen “Jag röstar på Moderaterna för jag vill ha ordning på Sveriges ekonomi”.
Framför allt en ny affisch i kampanjen fick stor uppmärksamhet. Den spelar an på S-affisch från valet 1985 då Socialdemokraterna med kostymklädd yuppie och dalmatiner i sportbil ville locka unga borgerliga väljare. M har placerat en byggjobbare och en labrador i bilen, och visar att LO-medlemmar mycket väl kan rösta M.
Det är ett kul tilltag. Det är tid att partiernas kampanjmakare förstår att politiska budskap inte behöver tjatas in, utan kan förmedlas med glimten i ögat. Då signalerar man inte bara åsikter utan också att man är mer än trista politruker.
Så, vad tycker jag om Reinfeldts budskap om “inga skattesänkningar nästa år“? Det är ett led i den retoriska pingpongmatchen mellan Alliansen och de rödgröna. Jag ser det som ett svar på Mona Sahlins utspel om att de rödgröna ska satsa lika mycket på välfärd som Alliansen föreslår skattesänkningar. Med sitt svar tappade Sahlinutspelet all luft och mening. Reinfeldt punkterade Sahlins försök till offensiv.
Och den som kan politik vet, att regeringens mandatperiod bör inledas med tuffa och kontroversiella beslut medan den avslutas med populära. Eftersom skattesänkningar inte tillhör den första gruppen, kostar det alltså inget att lova bort 2011. Reinfeldts utspel visar hur mycket smartare han är än motståndarna.
Se mer: DN,2. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen