Myndigheter bränner skattemiljoner i Almedalen

Skatterna går till välfärden. Så brukar det heta. Men nu avslöjas att myndigheterna bränner tiotals miljoner på att skicka sin personal för att mingla i sommarsköna Visby. Dagens Nyheter rapporterar i ”Miljoner går till statliga jippon” (ej online):

Det 40-tal myndigheter som finns på plats i Visby under veckan spenderar mellan 20 och 30 miljoner kronor av skattepengar. Det visar ”en försiktig uppskattning” som gjorts av ST Press, tidning för medlemmar i Statsanställdas förbund.
— På ett principiellt plan kan man vara kritisk till att myndigheter lägger så mycket pengar på att vara i Almedalen, Säger Svend Dahl, doktorand i statsvetenskap.
Tidigare i år skrev han en rapport för den näringslivsanknutna tankesmedjan Timbro där han menar at Sida och andra myndigheter missuppfattat sitt uppdrag.
— Myndigheternas uppgift är att genomföra politiken, inte att köra den demokratiska processen baklänges och lobba fram vilken politik som ska föras. Det finns en problematisk demokratiaspekt i detta, säger han.
Många myndigheter upplever sig numera som intresseorganisationer. Dahl tycker att myndigheterna i många fall borde ha stannat hemma från Almedalen.

Ja, att exempelvis Sida bränner biståndspengar som är avsedda för världens fattiga på egen personal i lyxigaste svenska sommarorten Visby är ett hån mot hela biståndspolitiken.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen