Vänsterns förlegade statustänkande

Den akademiska banan passar inte alla, ända har svensk skolpolitik ensidigt satsat på teoretiska kunskaper. Det har resulterat i utslagning och betydligt högre ungdomsarbetslöshet i Sverige än i Tyskland och Danmark, skriver PJ Anders Linder i Svenska Dagbladet, Återupptäck respekten för yrkeskunnandet:

En viktig förklaring är att övergången från skola till arbetsliv fungerar så mycket bättre där. Yrkesutbildningen sker ofta främst i arbetsgivarnas regi. Yrkesskicklighet möter stor respekt.
I Sverige finns tvärtom ”en uppfattning om yrkesutbildning som ett slags sekunda utbildning”. Det påpekar docent Jonas Olofsson och LO:s Irene Wennemo i en viktig, kritisk artikel i nr 3/2010 av Tiden (S). Men att nästan alla unga ska till högskolan är inget rimligt mål …
Vänstern måste göra upp med sitt förlegade statustänkande, menar Olofsson/Wennemo. Måtte de vinna gehör.

Man kan inte annat hålla med. Det är obegripligt att exempelvis Lars Ohly, så sent som for någon vecka sedan kritiserade Alliansen för att satsa mer på yrkesutbildning. Alla vill inte gå på universitet, och de ska kunna satsa sin kreativitet på annat, som är lika mycket vart för samhället.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen