Våldsverkarna på ‘Ship to Gaza’ åtalas

Jag förundras över hur snabb världen är på att fördöma Israel, även om man ingenting vet om vad som hänt. Det finns inget annat land i världen som så snabbt och kategoriskt fördöms på rykten, som just Israel.
Jag undrar vad det beror på….
Att ”Ship to Gaza” inte var någon fredsaktion framgår av bilder där turkiska gärningsmän attackerar israeler med järnrör, knivar och kanske skjutvapen. En fredsaktion präglas av passivt motstånd.
Henning Mankell och de andra har alltså lierat sig med våldsverkare och extremister.
Ett tredje konstaterande är att den israeliska operationen inte förlöpte som planerat.
Och att det råder olika meningar om hur händelsen ska kategoriseras juridiskt framgår av hur den hanteras i Israel.
De turkiska extremister som attackerade de israeliska soldatern när man bordade konvojen igår kommer att åtalas, rapporterar Jerusalem Post i Lynchers will face ’full letter of the law’:

Den som attackerar våra soldater kommer att bestraffas enligt lagens bokstav, sa säkerhetsminister Yitzhak Aharonovitch till Israel Radio på tisdagsmorgonen.
Israel har påbörjat insamlingen av bevis och har redan identifierat flera av förrövarna, sa Aharonovitch.
På frågan om protester från israeliska araber svarade ministern att de säkert kommer att ske, men han förväntar sig inte att något allvarligt kommer att ske.

Andra hävdar att bordandet av fartygen inte var laglig. Ove Bring, professor i internationell rätt, säger att sådant inte får ske i fredstid, rapporterar Svenska Dagbladet i De har inte rätt att borda andra fartyg:

I fredstider har inte Israel, eller något annat land för den delen, laglig rätt att borda skepp på internationellt vatten, gripa passagerare ombord eller omdirigera fartygen.
Däremot hade situationen sett annorlunda ut om Israel befunnit sig i krigstillstånd – som under Gazakriget.
– Då hade Israel haft rätt att på internationellt vatten till exempel ha en blockad som helt håller borta främmande områden från krigsområdet, som skulle kunna ha varit Gaza, säger Ove Bring.

Men är det verkligen fred i området?
Denna fråga ligger i botten på de olika uttolkningarna. Skulle vi kalla det fred om hundratals missiler avfyrades in över gränsen till Sverige, då flyglarm tjuter, barn och vuxna springer till skyddsrum?
Naturligtvis inte. Men det är just den verklighet som råder i Israel på gränsen till Gaza. Hamas och andra islamister skjuter in mot Israel i syfte att döda civila.
Hade jag varit i den situationen hade jag betecknat det som krig.
Men Israel får naturligtvis inte göra det. Varför?
Tack för alla mejl och tips på länkar. Här är några: Video footage of soldiers being attacked by Mavi Marmara ship passengers, Navy commandos:‘They came for war’, A brutal ambush at sea, Att offra människor som politisk propaganda.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ) Se också: AB,2,3, DN,2,3,4.

Rulla till toppen