Parlamentet i Irak öppnar i morgon

Till i morgon har det nyvalda irakiska parlamentet kallats för öppnande. Först ska en president väljas, som sedan har 15 dagar på sig att utser en regeringsbildare, som i sin tur har 30 dagar på sig att bilda en majoritetsregering.
Inför öppnandet har förhandlingarna intensifierats. Iayd Allawi, ledaren för det största partiblocket, sekulära Irakiska listan, skriver debattartikel i Washington Post, How Iraq can fortify its fragile democracy:

Vårt partiblock, Irakiska listan, vann flest röster och mandat i parlamentsvalet i mars. Irakier från alla delar av samhället slöt upp bakom vår plattform för demokratisk inkludering av alla grupper i den politiska processen, för nationell försoning byggd på sekularism och avståndstagande från politisk, etnisk och religiös sekterism, för lag och ordning som skapar förutsättningar för en stabil och välståndsbringande nation i harmoni med sina grannar. Detta är det Irak vi vill bygga.

Men de två shiitiska partiblock som kom på andra och tredje plats — sittande premiärminister Nuri al-Maliki mer moderata Rättsstatsalliansen, och det sekteristiska Iraks nationella allians — har i veckan gått samman i Nationella alliansen, rapporterar Reuters i Iraqi Shi’ite blocs announce merger:

Iraks två större shiitiska partiblock sa på torsdagen att de kommer att förenas under ett nytt namn, Nationella Alliansen, men de har ännu inte gjort upp om vem som ska bli deras primiärministerkandidat.

Därmed blir de det största blocket, med 159 mandat, mot Allawis 91 mandat. Men de når inte majoritet i parlamentet, vilket kräver 163 mandat. Men de hävdade på sin presskonferens att de kommer att samverka med kurdiska partier.
Därmed skulle samma majoritet som regerat Irak under förra mandatperioden fortsätta att regera. Dock är det oklart om al-Maliki får fortsatt förtroende.
Även om stabilitet är bra, har Allawi en viktig poäng i att alla delar av det irakiska samhället känner sig delaktiga i utvecklingen. Det är viktigt för att trygga den fortsatta demokratiska utvecklingen.

IRAKS PARLAMENT
Parti (partiledare)
Mandat 2010-14 Mandat 2006-10 Mandat 2005
Irakiska listan (Allawi) 91 25 40
Rättsstatsalliansen (Maliki) 89
Iraks nationella allians (Hakim och Sadr) 70
Kurdistanska alliansen (Talabani, Barzani) 43 53 75
Kurdisk förnyelse (Mustafa) 8
Samlingsfronten (Dulaimi) 6 44 5
Förenade Irakalliansen (Bolani) 4
Förenade Irakkoalitionen, (Jafari) 128 140
Övriga partier 14 25 15
Summa mandat 325 275 275
Källor: CNN, ITM, Valresultat 2005, Valresultat 2006-10.

Se mer: New York Times Maliki Says Iraq Needs Him as Leader, CNN i New Iraqi parliament convenes Monday, AP i New Iraqi parliament to convene next week, BBC i Iraqi merger forms new Shia bloc, the National Alliance.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , , )

Rulla till toppen