Finland får sin andra kvinnliga statsminister

Centerpartiet i Finland har idag valt Mari Kiviniemi till ny partiledare, rapporterar Dagens Nyheter. Hon kommer därmed också att efterträda avgående partiledaren Matti Vanhanen som Finlands näste statsminister.
Det är andra gången Finland får en kvinlig statsminister. Matti Vanhanens företrädare som centerledare och statsminister var Anneli Jäätteenmäki. Dessutom är Tarja Halonen republikens president.
41-åriga Mari Johanna Kiviniemi är fil.mag och har suttit i riksdagen i 15 år. Hon innehade utrikeshandels- och biståndsministerns portfölj i Vanhanens första regering. I den nuvarande regeringen är hon förvaltnings- och kommunminister, rapporterar YLE.
Kiviniemi kommer från Jalasjärvi i Södra Österbotten men bor sedan länge i Helsingfors. Hon är gift och har två barn i skolåldern.
>(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen