Konstitutionell kontinuitet

Många som är oroliga för bröllopsparet tycker jag hakar upp sig på fel saker, exempelvis Dagens Nyheteter i ledaren, Frihet för brudparet:

Det rojalistiska systemet medför en press på monarkins människor som är hård och stundtals skoningslös. De kung­liga lever i en gyllene bur som är omgärdad av staket och restriktioner – i Victorias och Daniels fall ett Haga slott med små tillhörande ytor och konstant bevakning.

Victoria behöver inte leva i en gyllene bur, hon kan abdiktera. Det avgörande kravet för dem som är emot monarkin är att de kan presentera ett system som innehaller det krav på konstitutionell kontinuitet. Vid sidan om valen behöver vi, för att trygga vara medborgerliga röttigheter, en pelare i grundlagen som inte kan kullvältas i val och därmed upphäva våra rättigheter.
Monarkin är uppfyller en sådan garanti. Till dess vi hittat något annat finns ingen anledning att klaga.

Rulla till toppen