Guillou håller fast vid reportagemotiv för KGB-samröre

I DN-Kultur replikerar (ej online) Jan Guillou på artikel som berörde det faktum att Pressens Opinionsnämnd friat Expressen för avslöjandet: JAN GUILLOU HEMLIG SOVJETAGENT. 
I den frågades vilken rubrik Jan Guillou själv skulle ha valt.
Föga förvånande svarar Guillou: ingen alls.
Det som gav Expressens avslöjande sådant genomslag var ju att Jan Guillou själv hemlighållit detta samröre genom alla år. Och när någon som brukar skrävla stort om allt han företagit sig, i ett fall som detta knipit käft, uppstår naturligtvis frågor om varför han tigit.
Guillous egen förklaring är inte särskilt trovärdig: han var journalist ”som skrivit mycket mer än andra om spionerifrågor” och som ”för 40 år sen försökte sig på ett reportage om KGB men misslyckades”. Även om han inte fick ut något nyhetsmässigt av samröret, skulle ju själva berättelsen om hur han försökte vara en lysande skrävelhistoria om hemliga möten på skumma platser med den kommunistiska stormakten.
Nej, varför Guillou var så tyst om just denna strapats är en gåta. Om han nu inte var agent åt KGB.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen