Expressen fick rätt mot Guillou om KGB

Jan Guillou anmälde i höstas Expressen till Pressens opinionsnämnd för avslöjandet om att han varit KGB-agent. Häromdagen kom deras utlåtande. I DN skriver Peter Wolodarski, KGB-avslöjandet:

Ända sedan Expressen fångade Jan Guillou i KGB:s tambur har han försökt få debatten att handla om allt utom hans eget ansvar. Tillsammans med Aftonbladets kultursida har Guillou bedrivit en hätsk kampanj mot sina avslöjare, i stället för att självkritiskt diskutera varför han arbetat för KGB och i alla år tigit om sin sovjetiska period. […]
I sitt utlåtande konstaterar man att Expressens publicering hade stort allmänintresse och att innehållet i artiklarna i huvudsak var korrekt.

Ja, vänsterns kontakter med antidemokratiska krafter bör komma i öppen dager. Dessa människor har haft och har fortfarande stort inflytande på svensk samhällsdebatt. Det märks i antiamerikanismen och i urvalet av nyheter som bagatelliserar övergrepp i diktaturer och underblåser kritik mot demokratier i väst.
Man kan fråga sig när våra medier ska lämna denna rödskimrande världsbild bakom sig, och se mer nyktert på omvärlden.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen