Civilkurage straffar sig

Nya Wermlands-Tidningen tar upp ett fall ur vardagen i ledaren, Alarmerande brist på civilkurage:

[Det har rapporterats] om en man som grabbat tag i en tjuv som just rånat en rullstolsbunden åldring i centrala Karlstad. Och om att inte enda övrig förbipasserande stannade för att hjälpa till! Man vill undra hur dåligt dessa människor sov natten efteråt. Men tyvärr är nog svaret att de sussade ganska gott. För det råder i Sverige sedan länge en kultur av att inte ingripa och att inte bry sig.

Slutsatsen blir följande:

I Sverige råder brist på både privat och offentligt civilkurage. Tjuvar och bedragare kan därför härja fritt både på gator och debattorg. Vad man skall göra åt problemet är dock svårt att säga eftersom kulturer är svåra att påverka med hjälp av politiska beslut.

Men det är fel. Politikerna ligger bakom det rättstänkande som gör att civilkurge straffar sig. Det hänger ihop med nödvärnsrätten. Den finns enligt lagens bokstav, men vi har domstolar som inte tillerkänner medborgarna denna rätt.
Domstolarna dömer istället dem till fängelse, som har fräckheten att gripa in och stoppa rån, stöld och misshandel.
Det finns mängder med fall där goda medborgerliga insatser resulterat i bestraffningar av domstolarna.
TV4:s Kalla Fakta tog i vintras upp fallet där en skogsarbetare ingripit mot en bilkapning och misshandel mot en äldre dam. Han fick ett års fängelse — skogsarbetaren som ingrep. Jag diskuterade fallet i TV4:s morgonsoffa: Vidgad nödvärnsrätt också i praxis.
Inget politiskt parti reagerar på domstolarnas vanvettiga tolkning av nödvärnsrätten. Här skulle jag vilja se förtydligande av lagstiftningen och förarbeten som hindrar domarna från att bestraffa dem som agerar med civilkurage.
Alltså, svenska partier vill inte se civilkurage. De vill att vi medborgare ska vara passiva och inte ingripa till medmänniskors försvar i en krissituation. Därför är människor det också. Vi som ändå griper in är egentligen idioter. Man ska lämna andra därhän. Det är alla svenska riksdagspartier överens om.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen