Bara var fjärde elever i Rosengård får godkända betyg

I samhällsdebatten diskuteras fram och tillbaka varför det är så mycket stök i förorterna. Förståsigpåare lägger sina pannorna läggs i djupa väck, och yttrar någon meningslös plattityd som svar. De har inte en susning.
Men svaret är mycket, mycket enkelt. Det räcker med att citera en ingress i dagens DN (ej online):

Även denna skolavslutning utmärker sig Rosengårdsskolan med Sveriges sämsta betyg. Endast 27 procent av eleverna är behöriga till gymnasiet.

Om dessa elever så totalt misslyckas i skolan, är ju risken uppenbar att de misslyckas med allting annat också.
Jag tror inte det handlar om resurser, utan om avsaknad av ledarskap i skolan. De vuxna har, vilket Bjästafallet i våras visade, abdikerat. Bara om vuxenvärlden tar tillbaka makten och ser till att disciplin gäller i skolan, skapas lugna skolmiljöer där studier är det som gäller. I de stökiga, anarkistiska klimat som nu råder kan inte ens den mest studiemotiverade elev göra en bra insats.
Att lämna dessa barn vind för våg, och låta nycker hos knappt tonårigar sätta dagordningen är ju närmast att likna vid djurplågeri. Primitiva drifter tar överhanden. De här eleverna uppfostras inte till att bli människor. De lär sig att följa djuriska instinkter. Moral, dygder och anständighet är som bortblåsta, kvar finns bara hedonistisk njutningslystnad.
På sådant bygger man inte en civilisation. Bara anarki.
Att Rosengård inte är ensamt visar en kartläggning från Skolverket som Svenska Dagbladet tidigare i veckan rapporterat:

Av alla elever får 89 procent betyg som ger gymnasiebehörighet. Bland elever födda i Somalia är siffran 25 procent. För somaliska barn som kommit till Sverige före skolstart ser det bättre ut: 75 procent får betyg som räcker till gymnasiet.
Kartläggningen visar även:
• 47 procent av avgångselever födda i Turkiet når gymnasiebehörighet.
• Av elever födda i arabiska länder från Marocko till Irak – med minoriteter som kurder, assyrier/syrianer, berber – når 54 procent behörighet.
• I topp bland Sveriges största invandringsländer ligger Finland med 82 procent behöriga.

Att av Sveriges samtliga elever bara 89 procent klarar godkänt betyg i svenska, matte och engelska — det som utgör krav för gymnasiestudier — är en absolut skandal.
Att utvecklingen fått pågått under årtionden innebär vuxenvärldens största svek mot de unga. Utbildningsminister Jan Björklund jobbar på att ändra utvecklingen, men jag menar som sagt att det handlar om mer än förvaltningsfrågor och resursfrågor.
Och även om utbildningsministern förstår, blir han motarbetad av ett etablissemang som inte vill höra talas om ordning och reda i skolan. Vänstersidan av riksdagen motarbetar, liksom lärarfacken och rektorerna. De vill slippa ta ansvar för annat än förvaltningstekniska frågor. De vill inte ta ansvar för moralisk fostran och disciplin.
Till dess denna moraliska nihilism utmanas på djupet, kommer eleverna att lämna skolan utan det som krävs för att lyckas i vuxenlivet. Resultatet blir våld, upplopp, anarki.
Frågan är hur länge det ska dröja innan det finns ett opinion för att göra upp med denna moraliska nihilism.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen