Finanskris som blev statsskuldkris

Jag medverkar i Svensk Tidskrift:

När finanskrisen briserade i september 2008 började genast vänsterns demagoger att slå på trumman för att detta var kapitalismens slut. Nu – äntligen – skulle marknadsekonomins girighet ersättas med ett politikerstyrt samhälle. […]
Mitt i denna turbulens ordnade Ax:son Johnsons stiftelse det årliga Engelsbergsseminariet i Avesta, just på temat kapitalismens framtid. 24 framstående ekonomer och debattörer gav i snabb takt föredrag med olika scenarier. Ingen trodde på någon kollaps, men oenigheten var stor om vad som kommer att hända, och varför.

Jag hoppas att den statsskuldskris politiker skapat i ett flertal länder ska lösas upp successivt genom större ansvarstagande med de statliga finanserna. Estland visar vägen. Då kommer vårt kapitalistiska system att fortsätta kunna ge oss mer välstånd.
Om strejker och upplopp innebär att flera stater i Europa inte klarar av att betala tillbaka sina lån, då kommer krisen att fördjupas. Och drabba även länder som sköter sig. Men det är i så fall inte kapitalismens misslyckade, utan politikens.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen