Valfokus: ansvar, ledarskap och skatter

Jag såg inte TV-duellen mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin igår kväll, men av det jag kunnat läsa handlade den om vad som är bäst i ekonomiska kristider: höjd skatt eller inte. DN/TT refererar i Skatter skilde Reinfeldt och Sahlin åt i ”Agenda”:

Höjd bensinskatt, hur drabbar den oss, hur ska man klara en sådan här på landsbygden där bilen verkligen behövs? undrade en pensionär med adress Mona Sahlin.
– För den som kör cirka 1.000 mil betyder vår bensinskattehöjning ungefär 490 kronor. […]
Fredrik Reinfeldt förklarade gång på gång att skattehöjningar inte skapar några jobb. Och tillade när de rödgrönas planerade skattehöjning på drivmedel kom upp, motiverad med miljöhänsyn:
– Poängen är att vi inte behöver höja några skatter, vi klarar våra miljömål ändå, sade Reinfeldt.
– Jag förutser inte några skattehöjningar under kommande mandatperiod.

I Norrköpings Tidningar skriver Hans Stigsson Michajlov, Ohly gav Reinfeldt segern:

För medan Reinfeldt talade för hela Alliansen, talade Sahlin bara för sig själv och Socialdemokraterna. Enligt henne tycks det inte ha någon som helst betydelse att Vänsterpartiet just antagit en valplattform som kräver kollosalt mycket större utgifter för staten. Med andra ord – antingen kör hon över Ohly, eller så sätter sig Ohly på tvären. Hur som helst vet vi inte riktigt vilken politik Koalitionen faktiskt tänker föra.

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar i Aftonbladet:

Vem var mest pressad? Sahlin
Vem var hårdast? Reinfeldt
Vem visade mest framtidstro? Reinfeldt

Det är ingen lätt situation att bedriva valrörelse i, när flera länder i Europa balanserar på sammanbrottets rand. Varken för opposition eller regering. Allt man säger kan vara överspelat om en vecka. Då kan förutsättningarna se totalt annorlunda ut.
Därför blir ansvarskänsla den viktigaste egenskapen. Och den blir viktigare än löften i sak. Valrörelsen kommer, tror jag, kommer att avgöras i den gren som Fredrik Reinfeldt satsat mer på än något annat: regeringsduglighet.
Det talar för att Alliansen vinner. Men som sagt, oberäknerligheten ligger i luften.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen