Ute och cyklar med gröna drömmar

I morgon börjar Miljöpartiets kongress. Svenska Dagbladet granskat partiets trafikpolitik som går ut på att minska trängseln i exempelvis Stockholm genom att få fler att cykla, MP är ute och cyklar i fråga om trängseln.
Fakta visar hur orealistiskt det är att tro att cyklar kan minska trängseln. Centrum för transportstudier vid KTH har räknat på hur cykling påverkar trängseln: ”Om hälften av alla bilresor som är 5 km eller kortare i stället gjordes med cykel skulle antalet fordon på infarterna till innerstaden (där trängseln är som värst) minska med 0,3 procent”. Slutsats: cykla är trevligt, men inget trovärdigt alternativ i trafikpolitiken.
Miljöpartiets verklighetsfrämmande utopism kan jämföras med Vänsterpartiets, som Mona Sahlin fick kommentera i veckan som gick:

När Vänsterpartiets kongress förra helgen beslöt att gå till val på krav om sex timmars arbetsdag med full betalning slätade Mona Sahlin över det hela med att säga att varje kongress måste få ”drömma sina drömmar”.

Till det skulle jag vilja lägga: drömma gör man bäst i opposition.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen