Thailand måste få demokratin åter

Det är märkligt hur tyst stödet från det internationella samfundet för demokrati i Thailand varit under de senaste månadernas motsättningar mellan rödskjortorna, vars partier vunnit de tre senaste valen, och gulskjortorna som förlorat demokratiska val, men utgör landets elit och klamrar sig fast vid makten.
Upsala Nya Tidning skriver i ledare, Val är enda lösningen:

Rödskjortorna är inte någon enhetlig rörelse. De flesta är vanliga thailändare, bönder och nybliven medelklass, från landets eftersatta nordöstra delar. Men det finns också sympatisörer i Bangkok, liksom bland polis och militär. […]
Thailands situation är dyster. Det är svårt att se några politiska gestalter som förmår höja sig över sina egna särintressen. Nya val är nödvändiga, men val kräver också ömsesidig respekt för motparten och beredskap att förlora utan att slå spelet över ända.

Ja, gulskjortorna måste inse att de inte kan vinna genom antidemokratiska metoder. Om parterna inte bli överens om spelreglerna för samhället kan det innebära sådan oro och osäkerhet att Thailand förlorar sin viktiga turistnäring. Det borde få dem som trotsar demokratin att sansa sig.
(Andra intressanta bloggar om , ,, ,, )

Rulla till toppen