Spricka i EUs kärna: Barroso mot Merkel

Der Spiegel rapporterar om hur den växande statsskuldskrisen skapar spänningar i EU-toppen, allt medan börserna faller, Barroso Attacks Merkel over Calls for EU Reform:

Ett ytterligare tecken på splittring i Europa över hur man ska hantera eurons kris, var när EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso kallade den tyske förbundskanslernAngela Merkels krav på förändringar i EU-fördrag i syfte att stärka kontroller över medlemsländernas budgetar för ”naivt”.
— Vi kommer inte att föreslå fördragsförändringar även om vi är öppna för idéer, sa Barroso i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung i går. ”Det vore också naivt att tro att man kan reformera fördrag enbart på områden som Tyskland anser viktiga.”
Om tillägg till fördrag ska behandlas om ekonomiskt ansvarstagande, kommer andra medlemsländer att vilja se förändringar på andra områden, sa Barroso.
Barroso ifrågasatte Merkels idé om att dra in rösträtt för dem som återkommande bryter mot eurozonens regler. ”När det gäller att hantera länder med omfattande underskott, gäller redan regler som innebär att det land som berörs inte får rösta”, sa han.
Barrosso kritiserade också öppet den tyska regeringens hantering av den grekiska krisen, när man initialt gav intryck av att inte vilja hjälpa Aten. ”Jag önskar att det tyska ledarskapet står upp för Europa.”

Det är mycket hårda ord mellan några av Europas tyngsta makthavare.
I detta avseende tycker jag kritiken mot Merkel är obefogad. Det är inte Tyskland som skapat krisen. Trycket borde ligga på dem som ställt till eländet, inte på dem som skött sina finanser och tvingas rycka ut för att hjälpa de ansvarslösa.
Men Merkel har vidtagit andra åtgärder som kan kritiseras. Förbjuda naken blankning är inte fel (att sälja sådant man inte äger, är minst sagt moraliskt tvivelaktigt), men tidpunkten för beslutet var synnerligen illa valt. Det gav intryck av att regeringen är panikslagen.
Inte heller är Merkels engagemang för en skatt på finansiella transaktioner särskilt konstruktivt. Hon gör det delvis därför att oppositionen kräver det. Men fokus borde inte ligga på nya skatter, utan på att åtgärda roten till problemen: politiskt slöseri med statliga medel i ett flertal EU-länder.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen