Merkel vill tvinga London att rädda euron

Journalisten och författaren Christopher Booker tar i Daily Telegraph upp en aspekt på de tyska propåerna om en skatt på finansiella transaktioner, som jag inte tänkt på — Tyskland vill tippa ansvaret för att rädda euron i Storbritanniens knä, The euro crisis is a judgment on the great lie of ‘Europe’:

Så som tankesmedjan Open Europe/AFP har rapporterat, efterlyser förbundskansler Angela Merkel en “global” skatt på finansiella transaktioner som ska inbringa 321 miljarder euro per år i Europa — 204 miljarder av dessa skulle komma från Storbritannien eftersom man fortfarande utgör världens ledande finanscentrum, medan 43 miljarder euro skulle inbringas i Tyskland och bara 19 miljarder euro i Frankrike.

Som vanligt alltså: i ord talar man om gemenskap, i handling är det nationella egenintresset helt styrande för Frankrike och nu tydligen också för Tyskland.
Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble säger till Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung att Tyskland kommer att driva på för denna finansskatt även om USA motsätter sig en sådan global skatt. Om G20-toppmötet avvisar skatten i juni, kommer “den tyska regeringen att ta strid för en europeisk lösning”.
Det rapporterar Deutsche Welle, som också avslöjar att det råder delade meningar i den tyska regeringen, Divisions emerge in German government over transaction tax.

Medan förbundskansler Merkel stöder en transaktionsskatt och hennes koalitionsregering officiellt föreslog en sådan i tisdags, finns delade meningar om hur skatten ska utformas inom regeringen mellan kristdemokraterna och koalitionspartnern, näringslivsvänliga Fridemokraterna FDP.
Oenigheten handlar om regeringen ska förespråka en lägre, bred skatt på alla finansiella transaktioner eller en finansverksamhetsskatt på vinst, löner och bonusar.
Birgit Homburger, gruppledare för FDP, avvisar transaktionsskatt eftersom kostnaden då skulle föras vidare till vanliga sparare. Hon menar också att en skatt på finansiell verksamhet skulle vara lättare att få uppslutning kring på den globala arenan.

Tyskarna är alltså fullt upptagna med att diskutera en skatt som de vet att engelsmännen får driva in och betala.
Visst är Europagemenskapen gullig, trevlig och inställd på att jobba tillsammans?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen