Var tredje S-väljare föredrar Reinfeldt

Expressen har mätt förtroendet för Sveriges statsministerkandidater i höstens val, Reinfeldt är en bättre statsminister:

Nästan var tredje socialdemokrat tror att Fredrik Reinfeldt skulle bli en bättre statsminister än Mona Sahlin efter valet i höst. De nya chocksiffrorna för Sahlin avslöjas i Expressens och Demoskops mätning.

Drygt tusen väljare har svarat på frågan, ”Vem av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin tror du skulle sköta arbetet som statsminister bäst?”
Så här utföll svaren.
Svenska folket som helhet: Reinfeldt 67 % – Sahlin: 31 %
Män: Reinfeldt: 73 % – Sahlin: 26 %
Kvinnor: Reinfeldt: 61 % – Sahlin: 36 %
Borgerliga väljare: Reinfeldt: 97 % – Sahlin: 2 %
Rödgröna väljare: Reinfeldt: 36 % – Sahlin: 63 %
S-väljare: Reinfeldt: 30 % – Sahlin: 69 %
En anledning till det långa socialdemokratiska maktinnehavet i Sverige berodde på att partiet hade starka ledare och hög kompetens på statsråd och andra företrädare. Åren 1932-2006 hade vi en socialdemokratisk statsminister under 63 av 74 år. Delvis berodde det på enpartistatssyndromet, alltså att unga och dugliga som ville göra karriär visste att de gjorde det enklast genom maktbärande partiet. Men efter industrialismen har politiken slutat vara den avgörande arenan. Karriärer kan ske utan partibok.
Därmed har Socialdemokratin tappat sitt övertag i personlig kompetens. Ja, partiet har närmast dränerats på dugliga personer. Den som idag tar sig tid att lyssna på socialdemokratiska riksdagsledamöter när de debatterar i riksdagen kan blir mörkrädd av den uppenbara avsaknad av begåvning som präglar inläggen.
Också på ledande positioner saknas riktiga stjärnor. Där finns säkert hårt arbetande personer, men någon lyskraft och några ledaregenskaper som kan fånga svenska folket finns där inte.
Inget parti har tappat så mycket prestige och kraft på globaliseringens förändrade karriärvägar som Socialdemokratin. Det är, tror jag, en förklaring till att Alliansen leder i förtroendemätningar.
Samtidigt har de borgerliga partierna ovanligt insiktsfulla partiledare. De spelar i en annan division än Olof Johansson, Bengt Westerberg, Ulf Adelsohn och andra som satte interna partiegoistiska intressen före förmågan att gemensamt vinna regeringsmakten. Sådana stämningar finns fortfarande kvar i partiorganisationerna, men partiledningarna är vuxna nog att hålla dem i schack. Man förstår att det finns större mål än att bli applåderad av de krympande medlemsskarorna.
Se mer: Rödgröna tror på Reinfeldt, S-väljare: Reinfeldt bättre statsminister. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen