Leif GW: lågt straff i Landskrona

Professor Leif GW Persson skriver i sin Expressen-kolumn om dödsmisshandeln i Landskrona i mars:

[I fredags] dömde tingsrätten i Lund en 23-årig libanesisk flykting till ett år och tio månaders fängelse för misshandel av en 71 år gammal man, grov misshandel av hans sju år äldre hustru samt grovt vållande till hennes död eftersom hon dagen därpå avlidit till följd av det våld som hon utsattes för. Det är en påföljd som med tanke på omständigheterna ligger under praxis och varför den gör det framgår i vart fall inte av domen.

Det lindriga straffet kan bero på att han var invandrare, resonerar Persson: ”Något slags inverterad rasism”, alltså att invandrare gynnas. Det tror inte jag.
Jag ser det snarare som ett utfall av domstolarnas förakt för människovärdet.
Några korta månaders fängelse är i Sverige en vanlig påföljd för den som slagit ihjäl en annan människa.
Det gör att misshandel och våld blir vanligare. Sverige har fler våldsbrott per 100.000 invåndare än exempelvis New York. Den som dödar någon i den staden får 25 års fängelse. Det tycker jag är ett mer rimligt straff. Har man medvetet släckt en annan människas liv och förstört livet för dennes anhöriga, då ska man få sitt eget liv ordentligt begränsat.
Jag tror att vi kommer att få se mer av medborgargarden. Det skulle inte förvåna mig om 23-åringen, efter det löjligt korta straffet i tingsrätten, om det inte förlängs i högre instans, kommer att bli ihjälslagen när han släpps ut.
Om domstolarna inte ser till att kriminella sonar sina brott, då öppnar det för en moraliska argumentation om att medborgarna i samhället måste påta sig den uppgiften.
Det är en djupt olycklig utveckling. Men jag skulle ha svårt att säga emot en nära anhörig som i förtvivlan över att inte få upprättelse av svenskt rättsväsende, vill se till att straff verkställs på annat sätt.
Domstolarna har övergivit människovärdet. Den 78-årige damen på parkeringsplatsen i Landskrona har inget värde. Hon var en värdelös varelse som lika gott kunde slås ihjäl. Det är vad svensk rättspraxis i klartext meddelar. Och återigen: jag tror inte gärningsmannens bakgrund spelar någon roll. De glorifieras, försvaras och gullas med oavett vilken kulturell bakgrund de har.
Också massmedierna visar förakt för den misshandlade mannen och det faktum att han fått se hur hans fru slagits ihjälp på öppen gata. Medierna har visat större upprördhet över misskötta grisar än de gjort för det gamla paret i Landskrona.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen