Kommer hårdvalutazon efter euron?

En av Storbritanniens ledande ekonomijournalister, Jeff Randall, menar att Tyskland inte kan rädda euron. Han skriver i Daily Telegraph, Whatever Germany does, the euro as we know it is dead:

Euron i sin nuvarande form är död. Spelet är slut för en monetär union vars syfte var att öka gemenskapen mellan hårt arbetande och sparande medborgare i norra Europa och hårt festande medlemmar i Medelhavsklubben. Inget belopp från Berlin, oavsett hur stort, kan rädda euron från kollaps under tyngden av sin strukturella felkonstruktion. Man kan inte i evighet ha en enhetsvaluta med gemensam räntenivå för 16 ekonomier när det förekommer så stora fiskala skillnader.
Det som förut ansågs otänkbart är nu, menar jag, oundvikligt: en eller flera länder måste dra sig ur. I botten ligger Grekland och Portugal, som är favoriter när det gäller vilka länder som kommer att tvingas ut. I toppen har rykten redan startat i Frankfurt om att starta en ny “hårdvaluta”-zon ledd av Tyskland, Österrike och BeNeLux. Oavsett vilket har rika och fattiga börjat gå i motsatta riktningar.

Frågan är hur sådana drastiska men nödvändiga ekonomiska åtgärder skulle påverka europagemenskapen som helhet. Kommer EU att klara en sådan enorm intern påfrestning? Hur skulle portugisen och kommissionschefen José Manuel Barroso ta det att hans land kastades ut ur EMU mot landets vilja?
Kommer det rakt igenom politiska valutaprojektet, byggt på politiskt storhetsvansinne, att knäcka hela europatanken?
Det gamla svenska ordspråket “Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket” skulle i så fall bli giltigt i en helt ny dimenssion.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen