Jobbskatteavdrag ger starkare tillväxt

Tillväxten i Sverige var 3,0 procent under första kvartalet jämfört med samma period året innan, rapporterar Svenska Dagbladet i Svensk tillväxt bättre än väntat:

Hälften av BNP-ökningen kommer från hushållens ökade köpglädje. Enligt SCB bidrog hushållens köp av bilar till den starka utvecklingen av konsumtionen. Även köp av andra transporter och livsmedel lyfter BNP.
Statistiken visar att hushållens disponibla inkomster ökade med 2,7 procent under kvartalet. Rensat för inflationen ökade inkomsterna med 0,7 procent jämfört med första kvartalet i fjol.
– BNP-siffran var stark och det ger oss en bild av att svensk ekonomi har vänt uppåt, säger Knut Hallberg, analytiker på Swedbank.

Nu ser vi hur viktigt jobbskatteavdraget varit för att rädda svensk ekonomi. Jobbskatteavdraget har alltså inte bara givit de som arbetar större frihet och makt över sina inkomster. Den privata konsumtionen har hållit produktionen uppe och därmed räddat jobb.
Tänk om de rödgröna fått som de velat. Då hade vi inte haft något jobbskatteavdrag alls, samtidigt som staten pumpat in många miljarder i Saab, Volvo och allehanda förlustaffärer. I hur dålig form hade inte svensk ekonomi varit i då?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen