Obamas ointresse väcker ilska

Amerikanske presidenten Barack Obama får nu kritik från sina egna sedan han inte visat något större intresse i den naturkatastrof som händer i Mexikanska golfen, där världshistoriens största oljeutsläpp fortfarande blöder. Politico rapporterar i President Obama will pay politically for spill:

Demokratiske senatorn Mary Landrieu från Louisiana sa på torsdagen att president Obama kommer att få betala ett politiskt pris för hans brist på engagemang för golfregionen under BP:s katastrofala oljeläckage.
“Presidenten har inte varit synlig på det sätt han borde, och han kommer att få betala ett politiskt pris för det, tyvärr”, sa senatorn.
Landrieu, som ser sin delstats ekonomi minska pga oljeutsläppet, säger att hon ”absolut inte” är nöjd med hur regeringen agerat hittills.

Känns budskapet igen? President Bush fick samma sorts kritik efter orkanen Katrina 2005. Det spelade ingen roll att det var borgmästaren i New Orleans som inte startat räddningsplanen, utan låtit hundratals skolbussar bli dränkta istället för att köra de billösa ut ur staden. Det spelade ingen roll att dåvarande demokratiske guvernören vägrat överlåta befälet över nationalgardet till presidenten. Det var Bush som fick skulden för andras oförmåga, även om han som president enligt konstitutionen inte får lägga sig i.
Nu får Obama känna av samma sak. Den mediala bilden är att presidenten har makt i amerikansk inrikespolitik, men sanningen är att konstitutionen är federal vilket betyder att den förbjuder presidenten att ta makten som ligger på delstatsnivå.
Nu är ett oljeutsläpp ute till havs en mer internationell fråga än evakueringsproblem i en stad, så kritik mot Obama är mer befogad än den mot Bush 2005. Men medierna skyddar, som vanligt, Obama.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,)

Rulla till toppen