Inget block företagsvänligt på riktigt

PJ Anders Linder refererar från duell mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin på podiet under stämma med Svenskt Näringsliv på Älvsjömässan, Reinfeldt vann på poäng:

Duellen slutade med en bekväm poängseger för statsministern. Hans effektivaste replik bestod helt enkelt av en uppräkning av all den rödgröna politik som Sahlin inte hade fått med i sin inledning: kilometerskatt, höjd arbetsgivaravgift för unga anställda, Förbifart Stockholm, kärnkraftsavveckling, avskaffat rut-avdrag och återinförd förmögenhetsbeskattning.
Efter den konsumentupplysningschocken var det inte lätt för oppositionsledaren att ta sig tillbaka in i matchen.
Att Reinfeldt står för en mer näringslivs- och tillväxtfrämjande politik än Sahlin säger dock mindre än man skulle önska. Bägge tycks se företagsamheten som ett särintresse bland andra, och bägge rör sig ledigare i diskussionen om statsfinanser och välfärdssystem än i samtalet om vad som får människor att våga språnget, starta företag och skapa det välstånd som politikerna står redo att fördela.

Sista stycket visar på en allvarlig brist hos Alliansen. Man har en socialistisk, statscentrerad, syn på företagsamheten i landet. Den måste man göra upp med om man ska förstå hur nya jobb i privat sektor ska kunna komma tillstånd.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen