David Cameron har ett tufft jobb framför sig

Sent igår kväll fick konservative partiledaren David Cameron drottningens uppdrag att bilda regering. Tidningen Guardian rekommenderade sina läsare att istället för Labour rösta på Liberaldemokraterna. Deras reaktion på den koalitionsregering som Cameron idag bildar med konservativa och liberaldemokratiska ministrar kan läsas i Tory-Lib Dem coalition: the verdict, där olika kolumnister ger sitt intryck. Jackie Ashley skriver:

Jämfört med Tony Blairs triumfartade segertåg till Downing Street år 1997 var kvällens kröning av den nye premiärministern en nedtonad affär. Det är knappast förvånande eftersom detaljerna i den politik som regeringen Cameron kommer att föra fortfarande är höjt i dunkel. Det är mindre av känslan att marschera mot nya djärva mål. Snarare handlar det om haltande mot en trött, förvirrad skymning.
Den stora frågan som fortfarande hänger i luften är: vem vann och vem förlorade? Utan tvekan finns konservativa som anser att Cameron givit efter för mycket. Till dess vi får en helhetsbild av politiken är det svårt att säga vem som vann mest.

Denna känsla är ju helt naturlig. Inga som helst planer eller förberedelser fanns för att bilda en tvåpartiregering. Något sådant har inte skett i fredstid på nästan 100 år.
Ur det perspektivet är det ändå imponerande att man kommit överens efter bara fem dagars förhandlingar.
Jag hoppas att denna regering nu tar i ordentligt för att återupprätta det anseende som Thatcher gav Storbritannien. En image som landet fortfarande drar nytta av, trots att Gordon Brown skapat ett enormt budgetunderskott på senare år.
Nu gäller att återupprätta Storbritanniens styrka. Frågan är hur länge Liberaldemokraterna orkar.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen