Centerpartiet och frihetsbudskapet

När en socialliberal ledarredaktion som den på Upsala Nya Tidning ska ge råd till Centerpartiet brukar det bli väldigt fel, men i ledaren Även i det gamla finns det något nytt har man fångat något väsentligt:

Däremot bör Centern fundera på vad som är dess styrka och inte glömma bort sin bakgrund. Den nyfunna liberalismen måste bottna i och motiveras av partiets idépolitiska arv. I skriften ”Med frihet följer ära” bidrar tio personer med mer eller mindre starka band till Centern med texter om hur ett liberalt, centerpartistiskt värderingsskifte borde se ut. För en Maud Olofsson i jakt på nya och gamla väljare borde skriften vara intressant. Anslaget i texterna andas just det som Centern i dag saknar.
Flera av författarna har det gemensamt att de söker sig bakåt i tiden för att kunna blicka framåt. Genom att koppla samman sin liberalism med Centerns politiska rötter lyckas de med något som det egna partiet inte klarar av: de gör den nya politiken greppbar för gamla väljare. […]
Trots påkostade reklamkampanjer som vill säga någonting annat går det inte att skaka av sig intrycket att Centern har gått vilse i sin förnyelse. Därför dansar partiet vidare kring fyraprocentsspärren. Men det kan finnas en framtid också för ett liberalt Centerparti med större ambitioner än att säkra landsbygdsröster. Bara det kommer ihåg sina rötter.

Jag delar ju helt ambitionen att komma ihåg sina rötter. Och uttolka dessa värderingar och perspektiv i vår tid. Jag delar också den positiva kritiken av idéskriften ”Med frihet följer ära”, som tagits upp här i bloggen.
Jag kan också hålla med UNT om att man haft svårt att kunnat känna av denna identitet i partiets budskap under regeringstiden.
Men nu inför valet tycker jag ändå det finns ansatser till dessa värderingar, som i senaste TV-reklamen. Därför håller jag inte med UNT om är att partiets ”påkostade reklamkampanjer” inte knyter an till partiets rötter. Småföretagandet, underifrånperspektivet och en trotsig optimism är tre drag som tillhör Centerpartiets hemmaplan.
Men vi vill se och höra mer. Mycket mer!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen