Brittiska nedskärningar Sverige slipper

Den nye finansministern George Osborne (Tory) och nye budgetministern David Laws (LibDem) offentliggjorde idag de första besparingarna i statsbudgeten, på 6,2 miljarder pund. I förhållande till det löpande budgetunderskottet på omkring 150 miljarder pund per år, är det en liten neddragning. (Man behöver göra 25 ytterligare sparpaket för att komma till noll i underskott.)
Men den nya regeringen visar handlingskraft. Efter bara två veckor vid makten har man startat det tuffa arbetet med att minska budgetunderskottet. Och den snabbt växande statsskulden på 893 miljarder pund.
Den avgående vänterregeringen har drivit upp budgetunderskottet till 11 procent av BNP och statsskulden till 62 procent av BNP i april 2010. 
Det kan jämföras med den borgerliga regeringen i Sverige. Vårt budgetunderskott var det klart lägst i EU 2009 med 0,5 procent av BNP, enligt Eurostats senaste rapport. Den svenska statsskulden motsvarar cirka 39 procent av bruttonationalprodukten vid slutet av 2009.
Frågan är om inte de rödgröna, om de varit vid makten under de senaste årens kristider, gjort samma misstag som brittiska Labour — spenderat pengar man inte har.
Tack vare Alliansens ansvarstagande och kloka stimulanser — till medborgarna genom jobbskatteavdrag istället för till byråkrati och förlustföretag — slipper vi dramatiska nedskärningar.
De som vill byta regering i Sverige borde kanske ta sig en titt på vad vänstern i Storbritannien lämnat efter sig. 
Källor: RTT News i U.K. Logs Record Budget Deficit For April, Guardian i UK public spending, Reuters i Osborne details spending cuts of £6.2 billion, Guardian i Spending cuts: full list of George Osborne’s cuts by department, Riksgälden i Fakta om statsskulden, Dagens Industri i Sverige har lägst budgetunderskott i EU. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen