Aftonbladet: Rödgrön a-kassebluff

Eftersom jag tidigare idag dömde ut mediernas granskning av sjukskrivningsreglerna är det på sin plats att peka på goda exempel. Aftonbladet avslöjar idag: De rödgrönas a-kassebluff.
Tidningen har utfört gott journalistiskt arbete och kontrollerat vad makthavare sagt förut och vad de sedan gör. I detta fall gäller det reglerna för att deltidsstämpla i a-kassan. I april 2008 sänktes möjligheten att deltidsstämpla i a-kassan från 300 till 75 dagar. Socialdemokraternas och Miljöpartiets kritik var hård och man lovade att återställa. Nu, 2010, föreslår de inga ändringar i Alliansens regler.
Det blir otroligt avslöjande läsning:

De rödgrönas kritik var stenhård mot regeringen efter lagändringen. I riksdagens partiledardebatt den 17 oktober 2007 sade Mona Sahlin (S):
– Hur hjälper det fram fler heltidsjobb?
Peter Eriksson (MP) var lika oförsonlig:
– Det är hånfullt mot många människor.
I dag är det annorlunda tongångar från de rödgröna. I deras budgetmotion nämns inget om återinförd rätt till deltidsstämpling i 300 dagar.
Aftonbladet sökte i går förgäves Mona Sahlin (S) för en kommentar. I stället svarade partiets gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg. Han var glasklar:
– Jag tycker inte det ligger i arbetslinjen att återställa deltidsstämplingen till 300 dagar, sade han.

Vi behöver mer av denna granskande journalistik av politiken i sak. Då kan vi få en valdebatt som handlar om fakta och inte om glåpord och falska anklagelser.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen