Vulkanutbrott och klimatet

Nu när askmolnen från Eyjafjallajökuls utbrott saboterar flygtrafiken och kan förstöra den ekonomiska återhämtningen, hittar Nerikes Allehanda positiva effekter i ledareartikel, Det goda och det onda med askmoln:

Det finns något annat som direkt påverkas av vulkanutbrottet. Klimatet. Molnet lägger sig som en filt mellan solen och jorden och kommer att medföra en kall sommar. Den amerikanske forskaren Sebastian H Mernild hävdar att askan i luften troligen stannar upp avsmältningen av inlandsisen vid Grönland. Det låter som goda nyheter, mitt i allt elände.

Men det är, som vanligt i den politiskt korrekta klimathysterin, inte särskilt väl genomtänkt. I läsarkommentar längre ner i tidningen ställs intressanta frågor:

Något motsägelsefull ledare. Det blir kallare på jorden där molnet ligger. Men all koldioxid som strömmar ut ur vulkanen borde väl ändå göra att det blir varmare. Det är ju det vi gör varenda dag på året – försöker få ner koldioxidutsläppen, eller hur? Vulkanutbrott [kan] motsvara alla utsläpp som människan bidrar med på ett år, via sina bilar, flygplan samt industrier. Detta har vetenskapen sagt tidigare, är inte detta sant?

Det vore intressant att få bedömningar om hur stora utsläppen av olika växthusgaser är från den här vulkanen jämfört med mänsklig aktivitet. Människans påverkan skulle då kunna sättas i proportion till naturens egna krafter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen