Reinfeldt: ‘Så har vi regerat Sverige’

Idag avslutades Moderaternas kommunaldagar i Göteborg med ett 54 minuter långt tal av statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt, där han offensivt redogjorde för resultaten av fyra år med Alliansregering (lyssna MP3-fil).
Viktigast menar jag dessa passager är:

— Men mina vänner, det har hänt något. Vi har nu precis passerat ner under 46 procent i skattetryck. Det är en rejäl resa från var vi var till var vi är idag.
— Vi har gjort det med bevarande av stabila offentliga finanser och satsningar på kvalitet. Och mina vänner, detta i ett land där vi just gått ner under 46 procent i skattetryck så demonstrerade PRO i torsdags för sänkta skatter.

Detta jämfört med hur det var under socialdemokratins regeringstid, då Sverige slog världsrekord i skattetryck:

— Jag minns när jag kom in i politiken på 1980-talet. Hur en socialdemokratisk regering tappade greppet om statsfinanserna, drabbades av valfeber och skapade en överhettad ekonomi som lade grunden för problemen under 1990-talet och framåt. 1989 var vi världsmästare i skattetryck.
— Någonstans runt 57 procent av det samlade ekonomiska utrymmet togs ut i skatt. Mot detta rasade moderater och sa att det här är inte hållbart. Det är ett skattetryck som innebär att vi får problem med konkurrensförmågan.

Samtidigt försvarar han samhället som en stor gemenskap med värme och omsorg om varandra.

— Ett samhälle som ger frihet till enskilda individer, men som inser att vi hänger ihop och som jobbar med sammanhållning.

Han sa också:

— Valet 2006 vann Alliansen med 119.000 röster. En historiskt väl förberedd regeringsallians tog över. Mina vänner. Vi har gjort det vi lovade. Det är lite ovanligt, men så är det.
— Vi har infört en arbetslinje i det svenska samhälletslivet. Vi har gjort det mer lönsamt att arbeta. Vi sa en tusenlapp. Det blev bättre än så: 1.700 kronor mer i månaden för en normalinkomsttagare, varje månad. Mest för dem som tjänar minst. För en undersköterska en hel månadslön mer över efter skatt.

Han påpekade med anledning av avtalsrörelsen att fackliga företrädare gärna vill att deras medlemmar ska få mer i bruttolön, men att de aldrig talar om medlemmarnas nettolön efter skatt. Det är ju höjd nettolön som Alliansen sett till att de fått.

— Det kanske är någon som kan förklara för mig varför det alltid är bra med högre bruttolön, men dåligt med mer i nettolön. Det är ju nettolönen som sätter mjölken på bordet.

Det är övertygande argument. Nu gäller det bara att nå ut i folkdjupet med både vad man gjort och hur man vill gå vidare.
Se mer: DN i Tre skattesänkningar nästa mandatperiod, SVD i Reinfeldt beredd sänka skatter mer, Sveriges Radio i Moderaterna sparkar igång valkampanj, G-P i Reinfeldt lovar inga sänkta skatter, SDS i Reinfeldt beredd sänka skatter mer.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen