Välfärdsdebatt i fel riktning

I Expressen skriver Marie Söderqvist med anledning av budgetpropositionen, Alliansen borde valt annan riktning i välfärdsfrågan:

Alliansen måste, för att vinna valet, bevisa att de är minst lika trovärdiga på välfärdsområdet som vänsterkoalitionen.
Och tyvärr handlar mycket av välfärdsfrågorna fortfarande bara om pengar. Mer pengar anses vara tecknet på att man bryr sig om välfärden på riktig. […]
Alliansen borde ha pekat ut en annan riktning eller åtminstone styrt diskussionen bort från pengagivandet. Den stora välfärdsfrågan är hur vi ska få våra sjukhus och skolor att bli effektivare och fungera bättre, inte hur mycket mer pengar som ska delas ut.

Ja, ska man långsiktigt få ut mer för skattepengarna måste den slappa miljardrullningen ifrågasättas och utmanas. Eftersom det offentliga inte är utsatt för omvärldstryck i form av konkurrens gör man inte arbetet allt effektivare. Trenden brukar för verksamheter som inte är utsatt för konkurrens vara att man gör jobbet allt långsammare, allt slappare, allt mindre engagerat.
Detta kräver dock ledarskap och vilja att utmana ingrodda rutiner. Det är så mycket enklare att kasta skattebetalarnas pengar på organisationerna. Då blir alla nöjda. Men utan att göra ett bättre jobb.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen