‘Tobleronepolitik’ – smart och rolig retorik

Det är sällan politiker är färgstarka och nydanande i sina uttryck, och ännu mer ovanligt är att de säger något som får en att haja till och dra på mungiporna. Men det är vad finansmarknadsminister Mats Odell gjort idag. Så här sa han om oppositionens alla  budgetutspel:

— De kommer ju med nya miljardbud varje dag. Det här är något av en Tobleronepolitik.
— Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket. Det är varesig genomarbetat eller genomtänkt.
— Det här är väldigt oansvarigt. Vi har sett det grekiska exemplet som visar på vad en oansvarig hantering av statsfinanserna kan leda till.

Det är både originellt och smart. Han leder associationsbanorna rätt: rödgröna ser dina pengar som sina pengar. Det är pedagogiskt tydligt. Att det sedan råkar vara så att de flesta kopplar beteendet till en viss statsministerkandidat är ju inte Mats Odells fel.
Att socialdemokraterna — och deras lydiga drängar i massmedierna — dessutom visar på ömma tår och stor indignation, gör det hela dessutom roligt.
Hade man haft någon humor på vänstersidan hade man skämtat bort frågan. Att ta anspelningen från Odell på blodigt allvar gör att hans undertext förstärks.
Det kan vara så att Mats Odell redan satt bilden av de rödgröna: de står för oansvarig Tobleronepolitik med grekiska konsekvenser.
Se mer: TV4, SVT, DN, SDS. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen