Så ska Twitter tjäna pengar

Mikrobloggsajten Twitter har vuxit lavinartat sedan starten för tre år sedan, och hade över 22 miljoner unika besökare i mars. Det har varit oklart hur Twitter skulle kapitalisera på sin trafik. Dagens PS rapporterar:

New York Times kan nu avslöja att Twitter kommer att börja med sponsrade inlägg, eller ”Promoted Tweets”.
”Idén är att vi vill förbättra kommunikationen som företagen redan har med konsumenter på Twitter”, säger Dick Costolo, operativ chef på Twitter. Den nya satsningen innebär att annonser från företag kommer att visas när besökare söker på köpta keywords. I framtiden kommer även sponsrade inlägg visas i Twitterflödet baserat på relevansen för besökaren. Bland andra Best Buy, Virgin America och Starbucks kommer att annonsera på Twitter.

Annonseringen blir mer och mer kundorienterad. Kritiker kan hävda att det kan bli svårare att se vad som är reklam. Annonsörer kan hävda att chanserna för att vi konsumenter får ta del av reklam vi faktiskt har nytta av ökar.
Eftersom det visat sig mycket svårt att ta betalt för tjänster på internet är annonsering en naturlig utveckling. Jag undrar om inte olika prenumerationstjänster därmed, till slut, kan bli attraktiva på ett sätt de inte är idag.
Utvecklingen går i vågor och mönstret på vårt handlande sker, iallafall delvis, som reaktion på det vi möter. Jag tycker det ska bli spännande att se hur massmedier och olika tjänster till slut ska kunna förena stor exponering med intäkter.
På något sätt måste ju de som levererar tjänster kunna ta betalt för dem. Jag tror inte att något är ”gratis” i längden. Vi tvingas betala på ett eller annat sätt. Då är det bra om det sker på ett smart sätt som ger konsumenterna mervärde.
Se också New York Times. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen