Maud Olofsson: Nu måste vi sälja in politiken

Just nu frågas centerledaren Maud Olofsson ut av Lars Adaktusson i TV8.
När Adaktusson ifrågasätter att C vänder sig både till storstadsväljare och landsbygd, svarar Olofsson att det inte finns några motsättningar om man ser till partiets värderingar. Hon nämner tre:
– Friare företagsamhet
– Medborgarna ska bestämma mer själva
– Hållbar utveckling
I den meningen tror jag hon har rätt. Företagsamheten är central för att skapa jobb, både för yngre väljare i storstaden som för landsbygdens folk.
Problemet är att Centerpartiet inte lyckats profilera detta i regeringen.
Adaktusson frågar om inte Centerpartiet varit det mest lojala partiet i Alliansen. Och Maud Olofsson säger inte emot. Regeringsarbete går ut på att kompromissa och centerpartiet är ”fyllt av pragmatiker”. Man ser till att leverera politik.
Här finns problemet: partiet är traditionellt lågmält, strävsamt och sticker inte ut. Positivt är att Olofsson är medveten om detta. Hon säger, ”nu måste vi sälja in” den politik man genomfört.
Men det är i sista stund. Det är bara fem månader till valdagen. Och bästa sättet att sälja in politik är att göra det successivt i samband med att man förändrar och beslutar i regeringsställning. Att inför ett val torgföra det man gjort är defensivt. Då ska man tala om vad man vill göra kommande fyra år. Om framtiden.
Centerpartiets hopp står till att allt fler väljare är osäkra fram till sista veckan före valdagen. Här finns en ”marknad” som man kan nå. Men det hänger på att man gör en förbannat skicklig valrörelse.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen