Goldman Sachs – en bläckfisk som skapar kriser? Också global uppvärmning?

Magasinet Rolling Stones har ännu en lång artikel om den stora investmentbanken Goldman Sachs, som ges skulden för alla ekonomiska bubblor sedan den stora depressionen på 1930-talet, The Great American Bubble Machine:

Om amerikansk ekonomi är på väg att spolas ner i toaletten, har Goldman Sachs funnit metoder att vara avloppet — extremt olyckliga kryphål i den västerländska demokratiska kapitalismen, som aldrig förutsåg att i ett samhälle som styrs passivt av marknader och demokratiska val, är organiserad girighet alltid starkare än oorganiserad demokrati.
Bankens ojämförligt långa räckvidd och makt har inneburit att de kunnat förvandla amerikansk ekonomi till ett gigantisk uppblåst-och-snabba-klipp bedrägeri [pump-and-dump scam], som manipulerat hela sektorer i åratal åt gången, och påverkat investeringsspelet vilket sedan resulterat i bubblor.

Banken, som grundades 1869, var pionjärer i att handla med kommersiella papper. Artikeln gör dem ansvariga till flera bubblor: från den stora depressionen på 1930-talet till IT-bubblan och bostadslånebubbla, och till global uppvärmning.
Va?! Är global uppvärmning ett ekonomiskt bedrägeri? Rolling Stones menar att det är tidigare anställda på Goldman Sachs, som anlitats av president Obama, som ligger bakom idéerna till handeln med utsläppsrätter:

Den nya handeln med utsläppsrätter är egentligen en upprepning av de varumarknadskasinon som varit så fördelaktiga för Goldman, även om den har en ny underbar vinkel: om planen genomförs kommer prishöjningar att ske genom politiska beslut. Goldman behöver inte ens rigga spelet, det är riggat i förväg.

Ja, bubblor och djupa lågkonjunkturer beror på en ohälsosam blandning av marknad och politiska diktat. När staten och kapitalet sitter i samma båt, går det åt helvete.
Kärnan i bolånekrisen var att politikerna tvingade bolåneinstituten att skapa en kvot där man lånade ut pengar till människor med låga inkomster, snarare än efter låntagarnas finansiella förmåga. Det resulterade i lån till personer som inte ens kunde betala låga räntor.
Hade bolånemarknaden lämnats i fred, hade lånekarusellen inte startat. Det var politiken som satte fart på den.
Sedan förmådde inte de sju kontrollmyndigheter som ska granska bankerna att upptäcka att låneinstituten ville sälja de påvingade och sjuka lånen vidare till andra. CNN frågade igår senator Mark Warner, som arbetar med ett nya lagförslag till finanskontroll, om inte sju myndigheter räcker. Och om det inte är deras arbete som borde granskas istället för att formulera fler regler. Bra frågor.
Det är inte bristande kontroll som är kärnan i problemet, det är att politiken hjälper till att manipulera marknaderna som skapar obalanser i ekonomin. Att Goldman Sachs utnyttjar detta kan man ju ha synpunkter på, precis som man kan ha synpunkter på att Laila Freivalds som socialdemokrat var emot bostadsrättsombildningar, men deltog i en själv. Om politiken skapar obalanser är det inte konstigt att de utnyttjas.
Problemet är inte Goldman Sachs giriga kreativitet, utan poitikens oförmåga att förstå att man ska hålla tassarna borta från detaljstyrning. Politiken ska sätta upp ramar och kontrollmyndigheter som ser till att marknaderna är öppna och genomlysta. Då skulle bubblor inte växa sig lika stora och skadliga.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen