SVT beskyller Almega för ‘politiska syften’

Second Opinion har rotat vidare i SVT-Agendas vilseledande beskrivningar om vilka som använder avdraget för hushållsnära tjänster, Striden om RUT-statistiken. Man har intervjuat Pia Bernhardson, projektledare på Agenda, som förklarar varför man gjort en egen uppdelning av inkomstnivåer, där de som tjänar 27.000 kr i månaden är ”rika”. På frågan varför svarar hon:

– Sedan är detta ingen exakt vetenskap har jag nu förstått. Det finns inget vedertaget sätt att dela upp statistiken på. Almega har ju gjort en helt annan uppdelning. Vi lät SCB istället för Almega, som har ett politiskt syfte bakom sig, sköta uppdelningen.
Tror du gemene man ser en lön över 27 000 som en höginkomsttagare?
– Nej, det är mycket möjligt att de inte skulle. Men vårt fokus låg på låginkomsttagarna. Siffrorna och uppdelningen kan man så klart laborera med. Men vi borde ha varit tydligare med att presentera statistiken.

Men denna intervju demonstrerar ju att SVT är lika ”politiskt” som någonsin Almega — fast naturligtvis åt vänster.
Och SVT:s vinkling är värre. Att en näringslivsorganisation som Almega kan ha ett visst synsätt kan alla räkna ut, men att redaktioner på SVT per automatik intar motsatt synsätt borde inte vara lika självklart. Men så ser SVT-anställda på det själva. Och så måste svenska väljarkåren se på SVT. Bolaget är en partisk kampanjorganisation för fack och vänsteropposition.
Se mer: SVT Agenda vilseledande om RUT-avdrag. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen