Lettlands regering har spruckit

I sin blogg rapporterar förre riksdagsmannen och europaparlamentarikern Per Stenmarck att Lettlands regering har spruckit, People’s Party drops out of government:

Det är en olycklig nyhet eftersom Lettland inte längre kommer att ha en majoritetsregering i en fortsatt svår ekonomisk situation. Premiärminister Valdis Dombrovskis (New Era) sitter kvar i minoritetsregering tillsammans med övriga partier i koalitionen. Den kommer att ha stöd av 47 ledamöter av 100 i parlamentet, Saeima.
Samtidigt är det en naturlig utveckling när ett parti tydligt inte är berett att ta ansvar i en situation där långtgående åtgärder är nödvändiga. People’s Party har röstat emot regeringen i flera frågor och hotat att göra det i andra. I det långa loppet är det inte möjligt att bedriva opposition inifrån regeringen.

Stenmarck rapporterar att People’s Party, som leds av affärsmannen och förre premiärministern Andris Skele, blev landets största i förra valet, men nu har så låga opinionssiffror att det är tveksamt att det skulle bli representerat i parlamentet. Partiet är alltså i djup kris.
Både People’s Party och premiärminister Valdis Dombrovskis parti New Era tillhör i Europaparlamentet den kristdemokratiska EPP-gruppen. Men medan People’s Party grundades av affärsmannen Skele, bildades New Era av ekonomer som lovade att rensa upp i korruptionen och minska oligarkernas makt.
Lettland delas alltså upp i partier efter helt andra skärningspunkter än Sverige. Det är spännande att se hur länders olika historia skapar skiftande politiska skiljelinjer. I Europaparlamentsvalet i juni fick borgerliga partier 6 mandat och vänsterpartier 2 mandat.
Vi får hoppas att regeringen kan jobba vidare med oförminskad energi, för den får beröm internationellt av Valutafonden. E24 rapporterar, IMF berömmer Lettland:

De lettiska myndigheterna har förbättrat implementeringen av sparprogrammen och tillsammans med en återhämtning i den globala ekonomin har det stärkt förtroendet och minskat de finansiella riskerna.

Återstår att se vad de politiska förvecklingarna betyder för parlamentsvalet i höst.
Se mer: min Lettlandsresa i höstas, Daily Telegraph i Latvia government collapses amid economic crisis. (Andra intressanta bloggar om , ,, , , , )

Rulla till toppen