Små banker klarar sig bättre än stora

De små, fristående sparbankerna har klarat sig bra trots lågkonjunkturen, skriver Nya Wermlands-Tidningen i ledare, Bank är mer än affärsverksamhet:

Medan det gått knackigt för storbankerna, särskilt de som tagit stora kreditrisker utomlands, så har det gått desto bättre för de mindre fristående sparbankerna. […] Medan jättarna tappar rejält i vinst gör dessa sitt bästa resultat hittills; rörelseresultatet ökade till 2,7 miljarder kronor under förra året och det är en förbättring med 32 procent.
Vad är då hemligheten bakom detta och vad kan vi lära? Jo, att det faktiskt inte är så dumt att ha delegerat ut ansvaret till respektive ort för där känner man sina låntagare och vet väl vad de går för. Många kan skratta åt det, men det är ändå resultatet som räknas.

Storbankerna har försökt göra stora klipp istället för att stödja strävsamma företagare. Det är mindre än 20 år sedan de råkade illa ut senast, när de försökte spekulera i fastigheter, till dess fastighetsbubblan sprack. Man kan fråga sig när storbankerna ska lära sig.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen