Rödgröna tuktar kärnkraftsanhängare

Kärnkraftsmotståndare i Centerpartiet kommer att i riksdagen rösta emot regeringens energiöverenskommelse som innebär att det inte blir förbjudet att ersätta de 10 reaktorer som är i drift.
Också i oppositionen finns avvikare, kärnkraftsanhängare som inte gillar att de rödgröna är emot denna möjlighet för näringslivet att ersätta gamla reaktorer mot nya.
Men de tillåts inte att rösta för regeringen. Partipiskan viner och blodet stänker. Alla ska lyda. Avveckling är det enda som gäller.
Upsala Nya Tidning skrivier i ledare, Lojalitet och illojalitet:

Att IF Metalls ordförande Stefan Löfvén skulle rösta med regeringen vet vi redan, liksom att S-kommunalråden i Norrköping och Luleå skulle göra detsamma.
Att samtliga 130 S-ledamöter, varav många från orter med tung basindustri, vill avveckla kärnkraften ter sig som ytterst osannolikt.
Den socialdemokratiska partiledningen väljer att hålla fast vid avvecklingen. För att hålla sams med V och MP, och för att se regeringen vackla i en besvärlig fråga. Men i längden kan inte ett parti, med anspråk på att kunna ta ansvar för Sverige, göra det med trovärdigheten i behåll.

Avveckling till varje pris är Socialdemokraternas linje sedan MP och V fått bestämma.
Det bör tidigare lojala S-väljare på orter med tung industri ha i minnet när de går och röstar i september. Man lägger inte en röst på bara S, utan i minst lika hög grad på MP och V.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen