Reinfeldt tar Ask i örat

Justitieminister Beatrice Ask har skärpt straffen för en del brott, vilket är bra. Men när hon häromdagen tänkte högt om den något udda idén att skicka delgivningsbrev i gredelina eller ”grälla” kuvert till misstänkta sexbrottslingar – så att grannar och familj skulle få veta – är hon helt fel ute.
Först och främst därför att misstänkta inte ska bestraffas innan de har dömts som skyldiga. Det är ett fundament i rättsstaten.
I dagens lördagsintervju tar också statsminister Reinfeldt avstånd från idén:

– Nu har då inte regeringen ett sådant förslag, sa Fredrik Reinfeldt.
– Här måste vi alltid lära oss skilja på vem som är misstänkt och vem som är dömd, sa statsministern.

Och jag ogillar starkt alla politikers påhitt som dyker upp och vars syfte är att jävlas med kriminella vid sidan av domstolens möjlighet att utdöma frihetsstraff.
Förslaget om ”grälla” kuvert, liksom utdragen ur straffregistret vid ansökan om anställning, är symptom på att det svenska rättssamhället saknar förtroende.
Alla vet att kriminella slipper mycket lindrigt undan, särskilt våldsbrott där förrövarna av mediala och politiska etablissemang mer ses som offer än de som utsatts för övergrepp. Och även de korta fängelsestraff som döms ut kan ses som liv på ”lyxhotell”, för att citera Annika Östberg sedan hon kom hem till svensk kriminalvård från fängelselivet i Kalifornien.
Därför vill många hitta andra sätt att straffa de som har eller misstänks ha begår brott.
Men det är fel.
Det är domstol som ska döma ut staff. Inga andra.
Därför behöver straffskalorna skärpas. Ett sätt är att i ny lag instruera domstolarna att för normalgraden välja en tidsbestämd påföljd i mitten av den skala som lagen ger utrymme för. Då skulle påföljderna blir strängare, eftersom domstolarna idag nästan med automatik väljer kortast möjliga påföljd. Reinfeldt har själv varit inne på denna lösning tidigare.
Med straff som är mer rimliga, skulle efterfrågan och uppfinningsrikedomen i att hitta på nya straff försvinna.
Det vore att göra Sverige mer rättvist.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen