Starka inre spänningar hos rödgröna

De inre spänningarna i oppositionen kommer att öka fram till valet. Flera faktorer verkar i den riktningen.
En är att S-ledarens förtroende fortsätter att rasa, inte bara hos väljarkåren i allmänhet utan också bland Socialdemokratins egna väljare. Mona Sahlin når en ny bottennotering enligt DN/Synovates mätning i S-väljarna tror inte på Mona Sahlin:

Mona Sahlin sjunker till 26 procent, jämfört med 31 i november. Det är den lägsta förtroendenivån hittills för henne. Hon förlorar särskilt i stöd i storstäderna och bland de offentliganställda.
Men allvarligast är att Sahlin tappar kraftigt i stöd bland sina egna väljare. Bara drygt hälften av S-sympatisörerna, 54 procent, uttalar nu förtroende för henne. Och drar man ifrån de S-väljare som uttalar lågt förtroende för henne blir det en ”förtroendebalans” på endast +11. Medan övriga partiledare ligger på +50 och uppåt.

Inte heller som parti går Socialdemokraterna något vidare. Man pendlar i opinionsmätningarna kring förra valets katastroflåga stöd.
Skälet till att oppositionen ändå har en liten ledning över regeringen stavas Miljöpartiet.
Både MP som parti och dess språkrör Maria Wetterstrand skjuter upp som en raket i alla mätningar.
Det innebär att S försvagas och MP stärks. Framgångarna har redan stigit miljöpartisterna åt huvudet. Deras kaxighet är enorm: Vi ska krossa S maktmonopol.
Säger man så om sin samarbetspartner? Om det parti under vars ledning man ska bilda regering?
Det här kommer naturligtvis att göra socaldemokraterna sura, sårade och arga, och knappast underlätta kompromissandet fram till valdagen.
Lägg därtill att Lars Ohly och Vänsterpartiet aldrig varit särskilt intresserade av samarbete. De gillar bäst att vara i opposition. Det stämmer med deras kynne. Att regera skulle bara bli jobbigt.
Om MP profilerar sig mot S, kommer naturligtvis V att också höja rösten och bli mer extrema.
Det ser ut att bli en spännande valrörelse….
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,, )

Rulla till toppen