Rapporter: Google lämnar Kina

Dagens Nyheter skriver nu på morgonen, Google backar ut ur Kina

Google lägger ner sin verksamhet i Kina den 10 april, uppger kinesiska medier. […]
Google har varslat om att det lämnar Kina efter cyberangrepp och intrång i dess e-postkonton G-mail som tillhör kinesiska människorättsaktivister. Intrången är en av flera frågor som ökat spänningen mellan USA och Kina inom diplomati och handel.
Google har tidigare fått kritik för att ha böjt sig för kinesiska krav och infört ett filter på google.cn. Google har dock sagt sig berett att upphöra med censuren.

Handel med Kina är bra. Det höjer kinesernas materiella välstånd till en nivå där de inte längre behöver fokusera enbart på att skaffa mat för dagen. Det borde leda till att man kräver större frihet i tanken, att man kräver att få forma sina liv utan statens diktat.
Men affärsuppgörelser med Kinas statsmakter som innebär att man hjälper dem att censurera och förtrycka är inte särskilt goda affärer. Det har Google nu fått smaka på. Teknikföretag borde sprida de möjligheter till kommunikation som deras verktyg innebär, inte syssla med hur man kan begränsa och stoppa informationsutbyte.
Se mer: CNN i Google-China decision on Monday, London Times i Google may pull out of China by April, India Express i Google may cease China ops in April.
Se mer i bloggen: Goolag och Google och yttrandefriheten
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen