Nya avhopp från Obamas sjukvårdsplan

För dem som kan amerikansk politik är det en gåta att Barack Obama inte såg till att kongressen röstade igenom en sjukvårdsreform under hans första år som president. Demokratiska partiet hade supermajoritet i kongressen och presidentens ställning är som starkast direkt efter valseger.
Ingenting hade kunnat stoppa vänsterns socialisering av sjukvården i USA. Men demokratiska partiet kom aldrig till skott. President Obama överlät utformningen av lagförslaget till talman Nancy Pelosi och majoritetsledaren i senaten Harry Reid. Två partigängare som inte är kända för varesig gott intellekt eller handlingskraft.
Så förlorade man supermajoriteten i senaten när en republikan vann Ted Kennedys plats, nästan på ettårsdagen sedan Obama flyttat in i Vita huset.
Presidenten försöker hålla god min, men för varje vecka som går förlorar han prestige och politiskt stöd. I morse deklarerade 12 demokratiska kongressledamöter som backat upp Obama, att de inte längre tänker göra det om inte skattesubvention av aborter stryks ur sjukvårdsreformen. Det rapporterar AP i 12 Dems ready to oppose health care bill:

En kongressman som spelat en central roll i den långvariga sjukvårdsdebatten säger att han och 11 andra demokrater kommer att rösta emot förslaget om det innehåller skattesubvention av aborter.
Bart Stupak, demokrat från Michigan, sa […] i ABC’s “Good Morning America” att “vi kommer inte att bortse från principer som vi känner starkt för”.

Vad ska man säga om Barack Obamas ledarskap när han ser ut att ha lyckats föra in den laddade abortdebatten i det egna partiets absoluta kärna, bland de förtroendevalda i kongressen?
Förklaringen är enkel: Barack Obama är mer vänster i sak än vad han någonsin varit i sina tal. När han nu försöker tillgodose vänsterns krav, exempelvis om att skattebetalarna ska finansiera aborter, reagerar de demokrater som inte är lika vänster och som måste tänka på sin väljarkår på hemmaplan.
I USA måste ju faktiskt politiker bry sig om vad väljarna tycker, om de vill bli omvalda….
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,)

Rulla till toppen