Efter ROT och RUT kommer RIT

Tjänstesektorn i Sverige är betydligt mindre än i andra länder. Det beror på våra extremt höga skatter på arbete. Det gör servicenäringen som är personalintensiv minimal. Och det är därför avdragsrätt för reparation, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) änge varit populärt. Av samma skäl har avdragsrätt för hushållsnära tjänster i form av renhållning, underhåll och tvätt (RUT) blivit en succé.
Nu vill Maud Olofsson gå vidare med avdragsrätt för hushållens IT-kostnader, ett avdrag man kallar RIT. Ekot rapporterar i Centern föreslår nytt skatteavdrag:

Centerpartiets förslag att tillåta skatteavdrag för IT-tjänster i hemmet skulle kunna ge nya jobb till ungdomar. Centerpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst göra beräkningar som visar att det kan bli 2 000 nya jobb, säger Centerledaren Maud Olofsson.
– Det innebär att man skulle göra motsvarande skattereduktion för IT-tjänster i hemmet, alltså så kallade rit-avdrag.

E24 rapporterar i Skatterabatt på it-tjänst önskas:

I en färsk undersökning har drygt 1 100 personer fått svara på vad det anser om att kunna få skatten sänkt om de köper it-tjänster privat, så kallade rit-tjänster.
Undersökningen, som Silentium gjort på uppdrag av tjänsteföretagens arbetsgivar- och branschorganisation Almega, visar att 26 procent är mycket positiva och 42 procent ganska positiva till förslaget.

Ja, det är viktigt att Sverige får igång servicenäringarna, att tjänstesektorn växer och kan underlätta människors liv samtidigt som nya jobb skapas.
Detta är en viktig del i den nya ekonomin som växer fram efter det gamla industrisamhället.
Men den rödgröna oppositionen går ju emot och vill stoppa framtiden. Man vill slopa avdragsrätten. Man vill stoppa tjänstesektorns framväxt. Snacka om att vara bakåtsträvande.
Se mer i Aftonbladet: Datorsupport ska vara avdragsgillt och Expressen i Centerpartiet vill införa skatterabatt även för IT-tjänster.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen