Irakvalet: icke-sekteristisk framgång

Iyad Allawi och hans Irakiska listan, som stöds av irakier som både är shiiter och sunniter, fick flest mandat. Men ändå bara 28 procent av mandaten i parlamentet. En stor koalition med näst största partigrupp, under ledning av sittande premiärminister al-Maliki vore en snabb lösning. Men dessa båda herrar är huvudrollsinnehavare, och frågan är om någon av dem är beredd att ställa sig i skuggan av den andre.
Därför kommer kohandel nu ta vid, där Allawi och al-Maliki förmodligen försöker finna majoritetskoalitioner var för sig. Och då har al-Maliki fördel av att shiitiska sekterister i Nationella alliansen, som blev tredje största partigrupp, aldrig kommer att stödja Allawi. De är missnöjda med al-Maliki, men ser förmodligen hellre honom än Allawi som Iraks ledare.
Men Allawi kan göra upp med kurderna och småpartier för att nå de 163 mandat som krävs för majoritet. De flesta bedömare väntar månader av regeringsförhandlingar. Och först måste det nya parlamentet göra upp om vem som ska bli president, vicepresidenter och talman.
USA Today rapporterar, Allawi wins most seats in Iraq election:

Iraks förre sekuläre premiärminister Iyad Allawi vann över sittande premiärminister Nuri al-Maliki när valresultatet publicerades på fredagen. Det gör den shiitiske premiärministerns omval osäkert eftersom han inte får första försöket att bilda ny regering.
Segermarginalen — Allawis koalition fick 91 mandat och al-Malikis allians 89 mandat — innebär att det kan ta månader av politiska förhandlingar innan veteranerna i Iraks unga demokrati kommit fram till ett regeringsalternativ med majoritet.

Deutsche Welle skriver i Allawi wins Iraqi election, begins coalition-building:

Irakiska listan med förre premiärminstern Iyad Allawi i ledningen har förklarats som segrare i Iraks parlamentsval. Nu måste Allawi fokusera på att finna koalitionspartner.

Washington Post skriver i Allawi’s bloc wins most seats in Iraqi parliamentary election:

”Våra armar och våra hjärtan är öppna gentemot alla politiska krafter”, sa Allawi i en intervju med en arabisk TV-kanal efter valresultatet blev känt.
Allawi, sekulär shiamuslim, fick stöd från miljoner av sunniaraber i valet i hopp om att deras marginalisering ska vara över. Allawi tjänstgjorde som USA-utnämnd premiärminister 2004-2005 och anses mindre sekteristisk än andra shiitiska ledare och hade inte makten under de blodiga sekteristiska striderna som präglade de två första åren av al-Malikis regering.

Den här bloggen visade redan vid förra valet sympati för Allawi, och jag tror det vore bra om Allawi kunde komma överens med al-Maliki om en stor koalition. Den skulle i praktiken fungera som en samlingsregering. Det viktigaste för Irak är inte att demonstrera vad man är oenig om, utan om vad man är överens om. En samlingsregering skulle bjuda in alla, så länge de följer och respekterar de demokratiska spelreglerna. Ingen skulle ställas utanför mot sin vilja.
Och Allawi har ju arbetat i den riktningen, och lyckats väl. Han har fått miljoner av Saddam Husseins sunniaraber att rösta.
Demokratiprocessen har kommit en bra bit, men det gäller att den håller uppe takten och fortsätter. Alla grupperingar behöver känna att de är med och bygger det nya Irak.
Så här ser valresultatet ut, jämfört med de två tidigare (2005 valdes ett provisoriskt parlament som utarbetade konstitutionsförslaget som antogs i folkomröstning):

IRAKS PARLAMENT
Parti (partiledare)
Mandat 2010-14 Mandat 2006-10 Mandat 2005
Irakiska listan (Allawi) 91 25 40
Rättsstatsalliansen (Maliki) 89
Nationella alliansen (Hakim och Sadr) 70
Kurdistanska alliansen (Talabani, Barzani) 43 53 75
Kurdisk förnyelse (Mustafa) 8
Samlingsfronten (Dulaimi) 6 44 5
Förenade Irakalliansen (Bolani) 4
Förenade Irakkoalitionen, (Jafari) 128 140
Övriga partier 14 25 15
Summa mandat 325 275 275
Källor: CNN, ITMValresultat 2005, Valresultat 2006-10.

Se mer: Reuters i Analysts’ first take on Iraq election, Wall Street Journal i Upset Vote Reshapes Iraq, New York Times i Allawi’s Victory in Iraq Election Sets Up Period of Uncertainty.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,, , , , )

Rulla till toppen